Skip to content
HesteGrovvaren – Aalestrup Hobbyfoder

HesteGrovvaren – Aalestrup Hobbyfoder

Hestefoder og foder til alle dine kæledyr

  • Forside
  • Blog indlæg
  • Nyhedsbrev
  • Webshop
  • Store Foderdag 2022
  • Toggle search form

Sandkolik hos heste

Posted on 12. juli 201622. september 2021 By HesteGrovvaren

Tilbagevendende kolik optræder hyppigt på grund af ophobning af sand/jord i hestens tarme, når den går på folde med sparsomt græs. Ophobning af sand kan føre til sandkolik. Sandkolik er en af de farligste koliktyper for heste

Forebyggelse og behandling af sandophobning i tarmen med loppefrøskaller.
Det er imidlertid muligt at behandle sandophobning og endnu bedre at forebygge sandophobning ved hjælp af loppefrøskaller, og flere og flere dyrlæger ordinerer derfor loppefrøskaller til heste ved sandophobning i tarmen, både som udrensning og forebyggelse.

Ved sandophobning, som kan føre til sandkolik, lægger jord og sand sig i bunden af tyktarmen og i blindtarmen, da det er tungere end foderet og ikke kan ikke fordøjes. Dette bevirker, at peristaltikken nedsættes, og fordøjelsen af foderet derfor reduceres. Samtidig øges risikoen for forstoppelse, da foderet ophober sig i tarmen. Sandet irriterer også tarmslimhinden, som kan miste en del af evne til at optage vand og næringsstoffer. Resultatet kan være løs afføring eller diarré.

Er irritationen af længere varighed, kan den forårsage tarmbetændelse. Desuden kan jord og sand i tarmen danne “tarmsten”, dvs. store klumper, som kan veje flere kilo og være medvirkende til tarmslyng. Ofte er det først, når koliksmerter optræder, at man bliver opmærksom på, at der er et problem.

Hvis man har mistanke om, at ens hest har sand/jord i tarmen, så er det en god idé at starte med en sandudrensning. Hvis hesten fortsætter med at grave rødder eller på anden vis indtager sand/jord, så anbefales det, at man fortsætter med at give loppefrøskaller som vedligehold.

Loppefrøskaller er et fiberrigt naturprodukt, som forbedrer tarmpassagen ved sandophobning. Virkningen ligger ikke i de hele loppefrø (kernen) men i frøskallerne, da disse indeholder mellem 10 og 12% slimdannende stoffer. 

Loppefrøskallerne har en høj vandbindingsevne på mindst 40 gange deres egen vægt i vand. Geleringsevnen er betydeligt højere end hos andre produkter til udrensning af tarmen ved sandophobning, som f.eks. hørfrø, hele loppefrø, m.fl.

Sandudrensningen foregår på den måde, at der dannes en tyk gélé, når loppefrøskaller blandes med væske fra tarmen. Denne gélé binder sand, jord og andre, ufordøjelige partikler, som er årsagen til problemet, og fører det ud gennem tarmen med gødningen. Samtidig fremmes peristaltikken i tarmen, og fordøjelsestiden forkortes.

Loppefrøskallerne kan også hjælpe ved løs afføring eller tendens til forstoppelse. Hvis hestens gødning er løs, vil loppefrøskallerne få gødningen til at samle sig, og er den derimod for fast, så vil gelen i tarmene blødgøre gødningen og hjælpe hesten af med denne.

Husk at når heste tildeles loppefrøskaller, skal de have fri adgang til drikkevand

Blog, Hesten på græs

Indlægsnavigation

Previous Post: Fokus på saltmangel hos heste
Next Post: Fodring af havens fugle hele året

Seneste blogindlæg

  • Er din hund, kat eller hest urolig?27. december 2022
  • Mavesår rammer alle heste19. november 2017
  • Coccidiose hos dine husdyr23. september 2017
  • Test af strøelse til hesteboksen5. april 2017
  • Diarré hos heste – et udbredt problem22. september 2016

Seneste nyheder

  • Er din hund, kat eller hest urolig?27. december 2022
Besøg webshop
HesteGrovvaren - Aalestrup Hobbyfoder

Copyright © 2023 HesteGrovvaren – Aalestrup Hobbyfoder.

Powered by

 Stad.dk